Yin Yoga

Wat is YinYoga

Yin Yoga is loslaten, ontspannen, oude energie verwijderen waardoor er ruimte wordt gemaakt voor nieuwe energie. Tijdens mijn studie Poweryoga werd ons aangeleerd dat de houdingen op een bepaalde manier uitgevoerd moesten worden. Toen ik met mijn opleiding YinYoga teacher begon, leerde we als eerste dat anatomisch gezien een houding er nooit op één manier uit kan zien. De een heeft langere benen of het heupgewricht staat meer naar voren. Tijdens onze lessen begeleid ik daarom ieder individueel. Yin Yoga is een tegenhanger van alle gespannen factoren die er in het dagelijkse leven zijn. Rennen, vliegen en presteren, de spanningsboog staat te vaak strak. In de les wordt je geleerd hoe te ontspannen, om je lichaam te voelen en je grens op te zoeken zodat je daar niet overheen gaat. Lichamelijk werkt het langer in de houding blijven diep in op ons weefsel. De beschermende laag die in onze slaap wordt aangemaakt rekt tijdens de Yin Yoga les uit tot een zijde-achtige beschermlaag die de mogelijkheid heeft vocht aan te trekken waardoor het lichaam verjongend en zelfherstellend reageert.

Geestelijk lost het veel stress, spanning en oude emoties op. Zonder dat we het door hebben slaan we alle gebeurtenissen op in ons lichaam waardoor klachten en stijve spieren kunnen ontstaan. Door het leren ontspannen en het rekken van het weefsel kan je blokkades opheffen en je weer 'als nieuw' voelen. Ik ben begonnen met Yin Yoga, omdat ik het zelf heel fijn vond. Inmiddels heb ik alle modules afgerond en ben Yin Therapeut. Met behulp van Osteopathie, Shiatsu en Pathalogie kan ik de Yin Yoga gebruiken als geneesmiddel tegen veel lichamelijke en geestelijke klachten zoals heup en rug klachten in het breedste zin van het woord.

Yin Yoga moet je ervaren......Je bent welkom.

De effecten van Yin Yoga

Wat doet langdurige rek, op de Yin yoga style, voor je bindweefsel?
Zoals eerder aangegeven is kenmerkend aan Yin yoga dat je lang (3-5 minuten) in eenzelfde houding blijft, en daarbij je spieren zoveel mogelijk ontspant. Het effect hiervan is dat je je zogenaamde fascie oprekt. Fascie is het netwerk van bindweefsel dat alle organen, botten en spieren in het lichaam omvat. Door het oprekken van je fascie wordt de stof Hyaluronzuur aangemaakt. Hyaluronzuur zorgt ervoor dat het bindweefsel meer water aan zich bindt waardoor de soepelheid tussen de gewrichten en botten wordt vergroot.

Bindweefsel produceert Hyaluronzuur en dat trekt vocht aan, ook rondom je pezen en gewrichten. Hierdoor zal de aan- en afvoer van vloeistoffen binnen het bindweefsel positief worden beïnvloed. Met Yin Yoga bereik je vooral het bindweefsel. Hierdoor wordt enerzijds het stresshormoon cortisol gereduceerd (ontgiften van de organen) en anderzijds de neurotransmitter dopamine, een lichaamseigen stof gestimuleerd. Dopamine is volgens velen verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de zogenaamde ‘Runners High’, een euforisch gevoel van blijdschap en beloning dat veel lange afstandslopers ervaren, en wordt daarom in de volksmond ook wel eens het gelukshormoon of geluksstofje genoemd. Met het regelmatig beoefenen van YinYoga maak je de neurotransmitters serotonine en dopamine aan.

  • Serotonine: is het stofje dat invloed heeft op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels.
  • Dopamine: is het stofje dat een grote rol speelt bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn of stilstaan.

Het lichaam zet serotonine om in melatonine. Het is daarom belangrijk dat voldoende serotonine beschikbaar is. Serotonine reguleert eveneens het vrijkomen van melatonine uit de epifyse. Dus voor een goede slaap is de aanwezigheid van voldoende serotonine ook cruciaal.

Wat zijn neurotransmitters?

Bekende neurotransmitters zijn acetylcholine, GABA, noradrenaline, dopamine, serotonine en endorfines. Neurotransmitters zijn communicatiestofjes die van essentieel belang zijn voor het samenwerken van de verschillende systemen in ons lichaam. Deze neurotransmitters hebben een belangrijk effect op de lichamelijke- en mentale fitheid, slaappatroon, immuunsysteem, geheugen, hormoonproductie, concentratie en focus. De juiste voeding en aanvullingen waar nodig, de juiste beweging en mentaal evenwicht zorgen voor de juiste brandstof om deze stofjes aan te maken door je eigen brein en lichaam.

Conclusie

Het regelmatig beoefenen van Yin yoga houdingen stimuleert het produceren van de neurotransmitters. Door stress binnen het lichaam te verminderen zal het lichaam minder van het stresshormoon adrenaline aanmaken, zodat het de hoeveelheid dopamine in het lichaam minder terug laat lopen. Door langdurige rek op het bindweefsel tijdens een Yin houding wordt het zelf herstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd. Yin Yoga kan je helpen o.a. pijn-, stressklachten en slaapproblemen te verminderen. Op een rustige manier ruimte geven aan het lichaam en de geest, zorgt voor een goed herstel.

cta-massages

Kom genieten van een welverdiende massage

Sinds September 2017 ben ik verschillende Massage opleidingen gaan volgen. Zeer zachte massages met heerlijke geuren van Doterra. Stevige Chinese massages voor het activeren van de energie in je lichaam (de Tuina basis massage). Bindweefsel massages met cupping voor een prachtige huid en het opheffen van blokkades. Alle technieken speciaal aangepast op jou. Begin 2020 ben ik tevens gestart ik aan diverse massage opleidingen, te weten: Mme techniek, Ayurverdische massage, Reiki 1 en meridianen en elementen.

Bij Lekker in je lijf Yoga kun je op afspraak een massage boeken die wordt gegeven in de Yoga studio in Emmeloord, Noordoostpolder.